La cuinera catalana Marta Minoves guanya l'European Young Chef Award 2024

La jove cuinera de vint-i-dos anys s’alça amb el títol amb el seu plat “Fonda Tor”, l’actualització d’un plat tradicional de muntanya típic del Berguedà.

La 8a edició de l’European Young Chef Award s’ha celebrat a Sicília (Itàlia) i ha comptat amb diverses proves, la primera de les quals era cuinar el plat finalista de cada candidat en versió tradicional.

 

DARPA
La cuinera catalana Marta Minoves guanya l’European Young Chef Award 2024

La jove cuinera Marta Minoves Tor, representant de Catalunya a la 8a edició de l’European Young Chef Award, celebrat a Sicília (Itàlia) del 27 al 30 de novembre, s’alça amb el títol European Young Chef Award 2025 en guanyar per unanimitat el primer premi del jurat.

 

El plat guanyador “Fonda Tor” és una evolució de la recepta “Interpretació de les patates emmascarades de la iaia Marta” que el passat març va destacar la Marta Minoves, en la fase de selecció dels candidats regional, com Millor Cuinera Jove de Catalunya en la 36a edició del concurs que es va celebrar a l’Escola d’hostaleria i Turisme de Sant Pol de Mar (EUHT).

Durant aquests mesos preparatoris la cuinera berguedana ha comptat amb el mentoratge de la seva escola CETT-UB, Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy i l’acompanyament de la cuinera Carme Ruscalleda, amb qui va treballar la disposició de les diferents elaboracions en el plat final, i amb el suport del taller especialitzat en vaixelles gastronòmiques creatives Luesma Vega qui, per l’ocasió, ha elaborat de manera artesana i personalitzada els plats que Minoves ha portat al concurs. L’actualització de la vaixella a un disseny i materialitat contemporànies s’ha fet a partir dels plats antics autènctics de l’establiment familiar que dona nom al plat guanyador de la final, la Fonda Tor.

 

En paraules de la jove cuinera: “volia mostrar el respecte que sento pel producte, per la meva terra i per la cuina catalana que m’ha llegat l’àvia, cuinera de la Fonda Tor. He fet un plat de tradició minera respectant-ne l’essència de cuina d’aprofitament. Voldria apropar al jurat la cuina de muntanya catalana, que és encara desconeguda. Els he portat un sagí que acompanyava al plat i que han olorat en una copa per transportar-los a una masia catalana”.

3 premis i 8 finalistes de tota Europa

El concurs, que s’ha celebrat a l'escola d'hostaleria IPSSEOA “Giovanni Falcone” de Giarre (Catània), ha reunit finalistes procedents de vuit regions europees, incloent-hi:

·Marta Minoves (Catalunya)

  1. Jasmin Kärkkäinen (Saimaa, Finlàndia)
  2. Óscar Roca (Menorca).
  3. Kaja Naveršnik (Eslovènia).
  4. Polina Nazarova (Egeu Meridional, Grècia).
  5. Giulia Casano (Gozo, Malta).
  6. Kincső Szász (Harghita, Romania).
  7. Rosaria Grasso (Sicília, Itàlia).

Jasmin Kärkkäinen, de la regió gastronòmica europea de Saimaa 2024, ha obtingut el segon premi amb el plat Saimaa Gamekeeper’s New Autumn Classic i el tercer premi ha estat per a Rosaria Grasso, de la regió gastronòmica europea de Sicília 2025, gràcies al seu plat Flavours of Home and Sea.

Sobre el jurat de l’European Young Chef Award

Els plats innovadors dels joves cuiners han estat avaluats per un jurat internacional format per cuiners i experts presidit per la xef Martina Caruso, del restaurant Signum de Salina (Sicília), guardonat amb una estrella Michelin i una estrella verda Michelin. El jurat també l’integraven el xef Boštjan Volk, guanyador de l'European Young Chef Award 2023 (Eslovènia); la pastissera Frida Jensen, tercera classificada a l'European Young Chef Award 2021 i propietària de Façon (Dinamarca); José Luis Marques, expert d'IGCAT i director de l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Coimbra (Portugal); la Dra. Iulia Dragut, experta d'IGCAT i presidenta de l'Associació Cultural Euro East Alternative (Romania); i el xef Per T. Tørrissen, expert d'IGCAT i gestor del Northern Norway Competence Center for Food (Noruega).

A més de les habilitats tècniques dels joves cuiners, el jurat va valorar la seva creativitat, la capacitat de comunicar la història darrere dels seus plats, així com la seva destresa per reduir el malbaratament alimentari i els plàstics d'un sol ús a la cuina. També es va tenir en compte l’equilibri entre l’ús d’ingredients de carn i peix i els vegetals, i es va posar un èmfasi especial en el coneixement dels finalistes sobre els productes i productors locals de les seves regions.

Sobre la xef Marta Minoves

Marta Minoves, de vint-i-dos anys, va créixer a Berga i és graduada en Ciències Culinàries i Gastronòmiques pel CETT-UB, amb especialització en Alta Cuina. Va compaginar els seus estudis amb treballs d’estiu que li van proporcionar una gran font d'aprenentatge pràctic. Ha treballat en diversos llocs com Berga (La Cabana), Vic (PaVic, sota la direcció de Lluc Cruselles, guanyador del World Chocolate Master), Formentera (L’Aigua, amb Nandu Jubany) i Eivissa (restaurant Xuclar). Durant la universitat, va viatjar a Noruega, on va col·laborar amb un hotel per ajudar a renovar-ne el menú com a assessora culinària. Per completar els seus estudis universitaris, va fer les seves pràctiques a Aponiente, un restaurant guardonat amb 3 estrelles Michelin i especialitzat en el món marí, sota la direcció del xef Ángel León.

Sobre l’European Young Chef Award

L’European Young Chef Award és un concurs promogut per l’IGCAT (Institute of Gastronomy, Culture, Art and Tourism) que convoca els guanyadors dels concursos regionals de tota Europa amb l’objectiu de promoure innovacions en la cuina tradicional, posar en valor les cultures alimentàries sostenibles i crear futurs ambaixadors per a les regions i els productes alimentaris locals. La 8a edició del certamen se celebra a Sicília, del 27 al 30 de novembre.

Sota el lema Innovació sobre la tradició, el 28 de novembre els finalistes van presentar i compartir una primera jornada de coneixements sobre plats tradicionals i productes alimentaris locals de les seves regions. L’endemà, 29 de novembre, van competir proposant una interpretació innovadora de les receptes tradicionals.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a través de Prodeca, i el Departament d'Empresa i Treball, a través de l’Agència Catalana de Turisme en col·laboració del Concorci de Comerç, Artesani i Moda de la Generalitat de Catalunya, han impulsat coordinadament la participació de la jove cuinera catalana.