Cloenda del II Congrés Nacional de Turisme Experiencial amb una jornada de conclusions amb la participació de 24 països

L’esdeveniment ha reunit 1.113 inscrits en línia i 127 assistents de forma presencial, amb la participació de 53 ponents d’arreu d’Espanya especialitzats en turisme.

El dimarts 26 de novembre s’ha celebrat el webinar de valoració i conclusions del CNTE 2024, que va tenir lloc a la província de Burgos del 6 al 10 de novembre. A aquest webinar van poder assistir de forma virtual tots aquells professionals, emprenedors, tècnics, productors locals, professors, estudiants, guies, investigadors, mitjans de comunicació i apassionats del turisme i la cultura.

La jornada de valoració va comptar amb participants de Llatinoamèrica, com Argentina, Brasil, Veneçuela, Colòmbia, Xile, El Salvador, Perú, Costa Rica, República Dominicana, Uruguai, Hondures, Nicaragua, Panamà, Guatemala, Paraguai, Equador, Bolívia i Mèxic, així com d’Europa, amb representació de Portugal, França, Andorra, Alemanya, Àustria, Regne Unit i, per descomptat, de diferents parts d’Espanya.

Durant aquesta jornada de cloenda, es va fer un resum complet de cada una de les activitats celebrades a la província de Burgos i es van presentar les idees clau del Congrés. Un grup d’experts, juntament amb el comitè tècnic de l’organització, va analitzar i valorar globalment l’esdeveniment amb l’objectiu d’elaborar les conclusions i la memòria d’aquest.

Valoració de les activitats realitzades durant la segona edició

Al matí, es va fer una revisió de les diferents activitats dutes a terme en aquesta segona edició, com ara: la Jornada de Creació, Dinamització i Comercialització d’Experiències d’Oci i Turisme Experiencial; la Fira Expo & Workshop, amb la participació de més de 20 expositors; i les visites pel territori, on els assistents van poder conèixer de primera mà el CIT i CAREX d’Atapuerca, la colina “Sad Hill”, les escultures de Territori ArtLanza, la Destil·leria Lavanda Cynol, la localitat de Covarrubias, el Monestir de Lerma, el Palau de Lerma, juntament amb altres experiències com la Ruta en cotxes Panda per la Serra de la Demanda i la visita al Museu d’Interpretació del Tren Miner ubicat a l’ermita de Sant Roc de Vilasur de Herreros.

A la tarda, la jornada va continuar amb l’anàlisi de les taules rodones realitzades, sota títols com: «La situació actual de l’oci i del turisme experiencial», «Patrimoni material, el llegat del demà», «Patrimoni immaterial, transmetent les veus del passat», «Filosofia i pilars bàsics del turisme del segle XXI», «Patrimoni natural, arrels que connecten», «El turisme que deixa empremta, teixint xarxes cap a la repoblació rural», «Innovació turística i tecnologia, una mirada cap al futur» i «Casos d’èxit i acció local: de la teoria a la pràctica».

Durant el webinar de cloenda, es van presentar els 8 participants experts en les conclusions del CNTE 2024, entre els quals hi havia el nostre director general de l’Observatori del Treball, Juan Domingo Palermo, juntament amb Daniel Brasé, José Cantero, Patricia García, Pedro Aizpun, Enrique López, Elena Fernández i Antonio Armesto.

Reflexions destacades del CNTE 2024

Entre les intervencions, es va destacar la del director del Congrés, Antonio Armesto, qui va afirmar: «El turisme experiencial ens permet fomentar el desenvolupament local, promoure la sostenibilitat i valorar la identitat i el llegat de les nostres comunitats». També es va destacar l’aportació de María Velasco, assessora del Gabinet de la Secretaria d’Estat de Turisme, que va subratllar: «Estem vivint uns anys d’intensa activitat en matèria de política turística gràcies a les iniciatives impulsades pel fons NextGenerationEU».

En aquesta nova edició del CNTE, que ha comptat amb el suport de SODEBUR, s’ha posat en relleu l’eslògan «El patrimoni com a dinamitzador i repoblador del territori», abordant problemàtiques com la despoblació i el potencial del patrimoni com a impulsor econòmic i social dels destins.

La cloenda definitiva de la segona edició es va realitzar amb el webinar de conclusions, en el qual es van anunciar novetats sobre activitats complementàries que es duran a terme al llarg de l’any fins a la pròxima edició.